Както вече разбрахте освен млечни продукти, ние от Нашенско предлагаме вече и месни продукти. Сигурни сме, че често в дома Ви се яде месо, а когато печете по различни начини, месото се приготвя по-специфично. Колко върви чаша червено вино с добре изпечено крехко месо. Е, Вие сте тези, които трябва да се погрижите и да се справите с тънкостите в кухнята. Ние от Нашенско ще Ви дадем някои идеи, с които гарантираме, че Вашето месо ще бъде изключително сочно и нека замезим по нашенски!
1. Как да приготвите месото?
Обработване
Първата основна крачка към крехкото и сочно месо е неговата обработка. За целта е важна заготовката на месото, независимо какво сте решили да приготвите- пържоли, котлети, шницели и други. Всяко едно месо има нужда от добра предварителна обработка. Най-добрият вариант е да използвате малко чукче и да начукате месото. Така вие разкъсвате съединителните влакна в месото, тоест гарантирате едно по-крехко и сочно месо.
Мариноване
Втората стъпка е мариноването. Оставете месото за около 1 час или повече в вино, олио, оцет, сметана или плодов сок. Не забравяйте, че може да мариновате месото, след като вече сте го размразили. Не може да мариновате замразено месо. Така вие добавяте вкус към храната. За да я приготвите както трябва да знаете кои са основните съставки, които марината трябва да съдържа. Това са мазнина като олио и зехтин или по-екзотични разновидности, киселинен продукт като оцет, лимонов сок, кисело мляко или вино. Третата важна съставка са подправките- може да използвате пресни или сушени подправки, както и тези на прах. Винаги покривайте съда с фолио или капак, когато сте мариновали. Все пак идеята е месото да запази своя аромат. Оставете месото в хладилни, а не на стайна температура. И не използвайте марината за сос, защото може да попаднат бактерии. Ако държите все пак, добре е марината да премине през различна обработка. Не забравяйте, че мариноването на различното месо се приготвя по по-различен начин.
Шпиковане
Третата важна стъпка е шпиковането на месото. Какво представлява шпиковането? Това е процес, при който вкарвате в месото например сланина. Това е кулинарен трик от далечни времена, когато месото е било дивеч. За целта чрез шпиковането се постига по-крехко и сочно месо. Затова се използва сланината преди самото печене на месото. Така месото се овлажнява и омазнява по естествен начин. Днес шпиковането се осъществява не само със сланина. Може да се използват най-различни подправки, зеленчуци. Най-често шпиковането у нас става с чесън. Но със сигурност след шпиковане, гарантираме по-сочно и по-крехко месо.
2. Как да печем месото?
Печене във фурна
Най-подходящи за фурната са меса с по-малко съединителна тъкан- филе, бут или свински карета. Но преди да поставите месото във фурната е добре да го запържите предварително в рамките на 1 минута. След това запечете месото на 150-200 градуса. И за да бъде сочно месото е добре да поливате с вода. Когато сте готови, го оставете да предстои 15 минути в тавата, за да поеме течността. Гарантираме Ви, че ще постигнете задачата си, а именно месото да бъде крехко и сочно.
Печене във фолио
Когато печете във фолио, трябва да отстраните всички кости. Идеята да няма процеп и месото да остане крехко. Охладеното месо се отцежда от марината, в която сте го оставили и после го поставяте върху алуминиево фолио, като отстрани може да сложите и моркови и лук. Завийте добре фолиото около месото и на предварително загрята фурна може да печете. Към финала на печенето във фурната, развивате фолиото и допичате месото до перфектната коричка. През това време поливате с вода или с марината.
Печене на месо в тесто
Това е една доказана рецепта. Нарежете месото на хапки и около него увивате тестото. Така месото няма как да съхне. Може да печете и дребни и едри късове месо. Има разнообразие от рецепти и начини за приготвяне на всякакво месо в тесто. Разнообразете и опитайте нещо по-различно и определено вкусно.
Печене на скара
Колкото и добре да сте почистили предварително скарата, по-крехките меса без тлъстини, може да полепнат. Затова трябва да намазните повърхността на скарата, например с парче сланина или лук. След като скарата е била предварително загрята, Вие сте убили всички бактерии и може да поставите месото. Когато е добре подготвена и загряна скарата, месото запазва вътрешността си сочна и по този начин, предотвратявате залепването. Внимавайте с пламъците, когато мазнината започне да капе. Образуват се канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди, които се натрупват в месото. Така застрашавате месото от обгаряне и няма много приятен вкус. За да предотвратите тези малки „пожарчета“, избирайте разфасовки от крехко месо. Ако може се отървете и от излишната мазнина и махнете кожата, ако месото е пилешко.
Използвайки тези кулинарски трикове, ще приготвите истински крехко и сочно месо. Доверете се на нашите месни продукти. На каквото и да се спрете, няма да сгрешите. А сега нека замезим по нашенски с чаша червено вино.